Hoe bepaal je de werkelijke strategische waarde van een datacenter?

data center
Afbeelding van Akela999 via Pixabay

Bent u een belegger of klant en overweegt u te investeren in datacenters? De kans is groot dat u zich al hebt afgevraagd hoe u de werkelijke waarde van een datacenter bepaalt? Voordat u belegt, moet u weten wat datacenter cross-connects zijn en waarom ze belangrijk zijn, wat hun prijs u als potentiële klant of investeerder kan vertellen over de echte ‘verborgen’ waarde van een datacenter…. Kortom het type gegevens dat u kan niet vinden door alleen de financiële rapporten van een datacenter te lezen.

WAT IS EEN CROSS-CONNECT EN WAAROM IS HET VAN BELANG?

Een cross-connect is een directe glasvezel- of koperverbinding tussen het server rack (cabinet) van een klant en een andere partij in een datacenter. Klanten gebruiken vaak cross-connects om verbinding te maken met een aanbieder of internetprovider die wordt gebruikt voor connectiviteitsdiensten. De gemiddelde klant heeft 10 of meer cross-connects nodig, maar sommige cloud- en connectiviteitsproviders hebben honderden cross-connects nodig.

In sterk verbonden Amerikaanse datacenters in New York of Miami is het niet ongewoon dat klanten $ 300 per maand of meer per cross-connect betalen! In Amsterdam en Frankfurt ligt de cross connect-prijs nog steeds rond de $ 100 per maand, maar deze is de laatste jaren ook gestaag gestegen.

Dus waarom rekenen datacenters elke maand honderden dollars? En wat zegt dat nummer over de echte verborgen waarde van het datacenter?

BELANGRIJKE COMMUNITIES EN RISICO VOOR OMZETVERLIES

Sterk verbonden datacenters hebben vele jaren besteed aan het bouwen van rijke communities of interest; communities waarmee klanten geld kunnen verdienen met hun cloudplatform en dit beschikbaar kunnen maken voor andere klanten. In zeer drukke en competitieve markten zoals Amsterdam of Frankfurt, onderscheiden de sterk verbonden datacenters zich op basis van de waarde van deze communities. En verbinden met deze interessante gemeenschappen zou logischerwijs moeten komen met een veel hogere cross-connect prijs.

Minder sterk verbonden “geavanceerde datacenters” of “hyperscale datacenters” hebben een ander bedrijfsmodel en hebben de neiging zich meer te richten op zeer grote (wholesale) behoeften en minder op kleinere klanten. Als gevolg hiervan zijn hun winstmarges veel dunner. Vaak zijn hun totale inkomsten afhankelijk van slechts een paar zeer grote klanten. Dat maakt deze hyperscalers en edge-datacenters een veel riskantere investering. Vergeleken met de sterk verbonden faciliteiten, die een grote en grote verscheidenheid aan unieke kleinere klanten hebben.

Voor beleggers betekent sterk verbonden datacenters veel minder risico op omzetverlies en een solide toekomstbestendige investering, zolang het datacenter een duidelijke strategie heeft voor het garanderen van ruimte en kracht voor toekomstige expansie. De vraag naar sterk verbonden datacenterhubs heeft een zeer positief perspectief.

HET STRATEGISCHE BELANG VAN DE MEET-ME ROOM

Een meet-me room (MMR) is een van de belangrijkste gebieden in elk datacenter. Het is de centrale ruimte waar alle cross-connects tot stand worden gebracht tussen ondernemingen, de cloud en content- en telecomproviders. Voordat u in een datacenter investeert, moet u een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar de MMR om te zien hoe goed deze wordt onderhouden en met wie klanten verbinding kunnen maken.

Hoe meer partijen beschikbaar zijn voor cross-connects, hoe groter de kans dat de site het goed blijft doen. Als gevolg hiervan zal de site aanzienlijke inkomsten genereren, niet alleen uit ruimte en stroom, maar vooral uit cross-connects.

De cross-connects in de MMR zijn letterlijk de levensaders en waardestimulerende factoren van een datacenter.

PREMIUM GEPRIJSDE CROSS-CONNECTS ALS GARANTIE VOOR TOEKOMSTBESTENDIG ONDERHOUD

Ik raad beleggers en klanten ten zeerste aan om uit te vinden hoeveel geld de datacenters uitgeven aan preventief onderhoud en testen van hun faciliteiten. Deze investeringen moeten ervoor zorgen dat klanten nooit downtime zullen ervaren en dat de hoogste serviceniveaus altijd zijn gegarandeerd.

Wanneer een datacenter dit met succes kan doen, zullen klanten nooit weggaan. Bovendien zullen meer klanten automatisch naar het datacenter komen vanwege de uitstekende bewezen staat van dienst.

Datacenters zijn een extreem dure onderneming. De echte uitgaven beginnen vanaf het moment dat een datacenter live gaat, en een zeer groot deel van die uitgaven moet worden geïnvesteerd in het onderhoud van de belangrijkste infrastructuur van de faciliteiten.

Gerrit Jan de Vries

I am a commercial expert in data center, interconnect and global connectivity. I write about sales, tech, investing and books that will help you grow and earn more money.

You may also like...

%d bloggers like this:
Secured By miniOrange