Superdure datacenter cross-connects: Onderhandeltips en waarom ze het waard zijn!

fiber cross connect
Afbeelding van 955169 via Pixabay

Veel klanten hebben mij deze specifieke vraag gesteld: “Waarom zijn die datacenter cross-connects toch zo duur en kun je er iets aan doen?” En ook…. “Het is gewoon een glasvezel die bijna niets kost.” Maar als cross-connects zo essentieel zijn en klanten ervan afhankelijk zijn, waarom rekenen datacenters dan zulke hoge maandelijkse tarieven? En wat kunt u daar als klant aan doen?

Na het lezen van dit artikel van 5 minuten, zult u begrijpen waarom de hoge maandelijkse tarieven voor cross-connects terecht zijn. En ik zal 3 persoonlijke argumenten delen, waarom deze dure cross-connects eigenlijk het geld waard zijn. En waarom het acceptabel is voor sterk verbonden premium datacenters om hogere tarieven in rekening te brengen voor cross-connects.

Ten slotte zal ik enkele persoonlijke tips met u delen. 3 tips over hoe u uw kosten voor cross-connects kunt verlagen bij het (her) onderhandelen van uw contract met de datacenterprovider.

Inleiding

Een cross connect is een glasvezel- of koperverbinding tussen het serverrack (cabinet) van een klant, netwerkapparatuur en een andere partij in het datacenter. Klanten gebruiken vaak cross-connects om verbinding te maken met een internetprovider: die wordt gebruikt voor connectiviteitsdiensten.

In sterk verbonden Amerikaanse colocatie datacenters in New York of Miami is het niet ongebruikelijk dat klanten 300 US Dollar per maand of meer per cross connect betalen! In Amsterdam en Frankfurt ligt de cross connect-prijs nog steeds rond de 100 Amerikaanse dollar per maand. Maar het is de laatste jaren ook gestaag toegenomen.

Dus waarom berekenen datacenters elke maand honderden dollars? Alleen voor een stukje kabel?

Reden 1: het opbouwen van een rijke, gevarieerde community is duur en kost veel tijd.

Sterk verbonden datacenters hebben vele jaren besteed aan het opbouwen van de rijke communities of interest die ze vandaag kunnen bieden. Communities … waarmee klanten transacties kunnen uitvoeren, geld kunnen verdienen aan hun cloudplatform en dit beschikbaar kunnen maken voor andere klanten.

De datacenters moesten aanzienlijke investeringen doen om die speciale interessegroepen aan te trekken. Vaak betekende dit deelname aan co-investeringen met de carriers (netwerkproviders). Bijvoorbeeld het graven van speciale glasvezelroutes en deze naar de datacenters brengen. Of de datacenters moesten colocatie-deals voor rackruimte en stroom sponsoren en helemaal geen winst maken.

De datacenterprovider deed dit om te proberen de carriers te overtuigen om een netwerkknooppunt in hun datacenters op te bouwen. Ze wisten dat dit uiteindelijk de waarde van hun datacenters zou verhogen.

In een zeer drukke en competitieve datacentermarkten zoals Frankfurt of Amsterdam, onderscheiden de sterk verbonden datacenters zich op basis van de waarde van hun communities. En verbinden met deze communities zou logischerwijs een hogere prijs moeten kosten. Vooral in vergelijking met een datacenter, dat niet dezelfde waardevolle communities kan bieden. Dergelijke datacenters, vaak aan de rand van belangrijke verbindingshubs of verder weg van de zakencentra, zullen eerder concurreren op prijs en minder op waarde.

Klanten moeten zich daarom goed afvragen of zulke sterk verbonden datacenters wel de juiste faciliteit zijn voor hun colocatieplatform? Er zijn misschien goedkopere alternatieven, ook met een uitstekende uptime en infrastructuur van het datacenter. En fatsoenlijke verbindingen met een goede, algehele mix van connectiviteitsproviders.

Maar indien een klant sterk afhankelijk is van de beschikbaarheid van een grote mix van connectiviteitsproviders? En indien de klant zo dicht mogelijk bij de kernnetwerken moet worden geplaatst? Dan moet die klant bereid zijn een hoge premie te betalen voor cross-connects. Omdat door te coloceren in premium verbonden datacenters, de klant nu en in de toekomst altijd gemoedsrust krijgt.

Gemoedsrust … dat ongeacht hoe hun connectiviteit of cloudstrategie in de loop van de tijd zal veranderen, ze zich altijd op de juiste strategische, toekomstbestendige locatie bevinden. Veel moeilijke technische en commerciële uitdagingen kunnen nu worden voorkomen.

Reden 2: het bouwen van een premium meet-me-room en cross-connect infrastructuur is ontzettend duur.

Heeft u ooit een meet-me-room van een willekeurig datacenter bezocht? En die vervolgens vergeleken met de meet-me-room van Interxion, Equinix of Digital Realty? De kans is groot dat u de verschillen onmiddellijk opmerkt. Of u nu een expert bent in datacenters of voor het eerst een datacenter bezoekt!

Een meet-me-room is een van de belangrijkste zones in elk datacenter. En daarom moet niet alleen de toegang streng beperkt zijn. Maar het moet er ook uitzien en aanvoelen, alsof dit de allerbelangrijkste ruimte in het hele datacenter betreft.

Het installeren van glasvezelbuizen, het runnen van volledig redundante bovengrondse beschermde glasvezelbakken en het beheer van een zeer efficiënte, vooraf bekabelde cross-connect infrastructuur is erg duur. En erg tijdrovend.

Stel uzelf de vraag: wat zou de impact zijn op mijn bedrijf, als mijn cross connects slecht zijn co verbonden of daarna niet goed onderhouden? Hoeveel geld kost dat mij? Of welke schade kan dit veroorzaken aan mijn online bedrijf en merkreputatie?

Cross Connect zijn letterlijk… de levensaders en enablers van een datacenter! Het is naar mijn mening logisch, voor sterk verbonden datacenters om een hogere cross-connect prijs te vragen. Omdat het veel tijd en geld heeft gekost om te komen waar ze nu zijn. En het zal veel meer tijd en substantiële investeringen kosten om daar aan de top te blijven.

Reden 3: Het onderhouden van een premium datacenter is erg duur.

Er verschijnen elke dag zoveel nieuwe datacenters. Ik geloof zelfs dat u en ik samen een gloednieuw, groot en prachtig state-of-the-art datacenter zouden kunnen bouwen…. Vanaf morgen!

Klinkt dat te gek?

Nou…. Het enige dat nodig is, is enkele miljoenen financiering en een gedetailleerd plan. We kunnen samen een extern expertbedrijf inhuren, dat ons het datacenter van onze dromen zal bouwen. Alles in iets meer dan een jaar en het zal klaar zijn voor het bedrijfsleven.

Klinkt dat te mooi om waar te zijn?

Maar heeft u ooit in de jaarverslagen van de datacenterprovider gelezen, hoeveel geld ze eigenlijk uitgeven aan preventief onderhoud en testen van hun faciliteiten Investeringen … Om ervoor te zorgen dat hun klanten nooit downtime zullen ervaren. En dat hoogste serviceniveau altijd gegarandeerd is?

Dit is een extreem dure business!

De echte uitgaven beginnen pas vanaf het moment dat een datacenter live gaat. En een zeer groot deel van die uitgaven moet worden geïnvesteerd in het onderhoud van de belangrijkste infrastructuur van de voorzieningen. Preventief onderhoud en een obsessie met totale kwaliteit zijn hier de absolute sleutels tot succes.

Met toenemende prijsconcurrentie en steeds dalende ruimte- en stroomtarieven, moeten datacenters veel geld verdienen om hun faciliteiten goed te kunnen onderhouden. De winstmarges op cross-connects zijn juist vrij hoog. Datacenters gebruiken daarom deze winsten van de cross-connects om te investeren in hun faciliteiten en ze zeer goed te onderhouden.

Onderhandelingstips voor het omgaan met dure cross-connects

Ik hoop dat deze 3 argumenten u hebben kunnen helpen om de redenen te begrijpen, achter de hoge maandelijkse cross-connect kosten. Maar als u een intensieve cross-connect gebruiker bent. En die hoge kosten drukken flink op uw eigen winstmarges … wat kunt u daar dan aan doen?

Ik heb enkele persoonlijke tips samengesteld, die u kunt overwegen om de volgende keer te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw contract of verlenging met de datacenterprovider gaat onderhandelen:

  1. Zet in op een groot aantal cross-connects voor de gehele duur van het contract. En onderhandel over een beter tarief voor de totale bundel cross-connecties.
  2. Onderhandel over directe vezeldoorvoer naar bijvoorbeeld uw suite of private cage, die een meet-me-room omzeilt. Dit kan in zeer zeldzame gevallen door de datacenterprovider worden overwogen. Het kan werken en alleen van toepassing zijn, voor zeer strategische en magnetische connectiviteits- of contentproviders. Providers, die andere klanten zullen aantrekken die wel reguliere cross-connects moeten bestellen via de meet me room.
  3. Selecteer het juiste datacenter met veel interne carriers en ISPs. Op die manier heeft u de duurdere uitgebreide campus- of metroverbindingen niet meer nodig, bijvoorbeeld om andere providers in aangrenzende datacenters op te halen. En vaak zijn dit de wat oudere datacenters met minder krachtige vermogens, vergeleken met de gloednieuwe datacenters. Mogelijk krijgt u zelfs een beter tarief voor ruimte en stroom in deze oudere faciliteiten. Omdat het voor de datacenterprovider moeilijker kan worden om leegstaande ruimte en stroom met lage densiteit door te verkopen. De juiste deal hier zal u uiteindelijk helpen om de hogere prijzen van de cross-connects flink te compenseren.

Ik hoop dat u dit artikel leuk vond en dat het nuttig was. Hopelijk gaf het u wat nieuwe inzichten, met betrekking tot de hoge cross-connect tarieven. U zult merken dat wanneer u begint te navigeren door het competitieve landschap van datacenters, dat de kleinere datacenters met minder aantrekkelijke communities (carriers en ISPs) sterk op prijs concurreren.

Maar soms is het toch de slimmere beslissing, om nu de hogere cross connect-prijs te accepteren en te betalen. In plaats van later te moeten investeren in een zeer dure en gecompliceerde technische migratie, naar een ander datacenter omwille van de providers die daar wel aanwezig zijn.

Als u iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit artikel, stuur het dan door en deel het op sociale media. En laat me uw gedachten, meningen en uw eigen tips weten.

Ik kijk er naar uit om van u te horen. Hartelijk dank!

Heeft u hulp nodig bij het heronderhandelen van uw datacenter en wereldwijde connectivity contracten? Of heeft u ondersteuning nodig bij het kiezen van de juiste strategische providers? Neem met mij contact op en laten we samen bespreken hoe ik ook u kan helpen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.