rich dad poor dad money growth

Uw kind wordt Miljonair, dankzij 5 lessen uit “Rich Dad Poor Dad”

Niemand heeft mij ooit geleerd hoe ik rijk kon worden. Ook heeft niemand me ooit op een school of universiteit geleerd, hoe je rijk kon worden. Toch is het nog steeds het belangrijkste doel, dat we allemaal wanhopig proberen te bereiken in het leven…. Rijk worden. Waarom is er dan geen cursus in de universiteit, voor 100% gewijd aan dit onderwerp dat ons allemaal zo fascineert? Mogen we alleen rijk worden, door heel hard te werken in een reguliere baan? Of moeten we allemaal proberen ondernemer te worden of gewoon geluk hebben op de aandelenmarkt? Waarom leert niemand ons de elementaire vaardigheden en principes op de middelbare school?

Het is een feit dat als je rijk wilt worden, er geen enkele standaardformule of antwoord is om je te helpen dat doel te bereiken. Maar door andere succesvolle mensen te observeren en hun boeken te lezen, kan je een unieke vaardigheid ontwikkelen. En het gedrag en de keuzes kopiëren van deze succesvolle mensen. Je leert en doet dan precies dat, wat ze je niet op school leren. Hoewel onderwijs belangrijk is, is van begin tot eind alleen een voorwaarde om in een fulltime baan te werken. Gek eigenlijk…. maar het lijkt echt bijna alsof niemand in deze maatschappij wil, dat je rijk wordt?

Een van de betere boeken die ik onlangs heb gelezen heet “Rich Dad, Poor Dad” geschreven door Robert Kiyosaki. Een echte klassieker. Dat boek maakte grote indruk op me. Zo groot dat ik geloof dat dit boek door elke ouder moet worden gelezen. En elke ouder zou hun kinderen de belangrijkste beginselen van dit boek moeten bijbrengen. Inderdaad…. Het boek is vrij oud, maar nog steeds erg up-to-date in termen van bruikbaarheid en met de belangrijkste boodschap die het probeert over te brengen. Als je wilt dat jouw kind succesvol wordt in het leven en rijk wordt, is het essentieel om het laterale denkvermogen van je kind (en dat van jezelf) verder te trainen en continu te stimuleren.

Als je de belangrijkste tips uit dit boek begrijpt en in praktijk brengt, zul je de grondbeginselen om rijk te worden al snel begrijpen. Het helpt je te realiseren dat tijd en geld twee dingen zijn die zorgvuldig moeten worden besteed. Als je zelfverbeteringsboeken gaat lezen en je wilt je kind een plezier doen, voordat hij of zij naar de universiteit gaat, raad ik je zeker aan om te beginnen met dit boek. Je bent het jezelf en je kind verschuldigd, om hen een kans te geven om miljonair te worden. En ondertussen weten wij allemaal, dat je geen miljonair wordt in een enkele reguliere baan.

Hier zijn daarom de belangrijkste tips uit het boek, over hoe je miljonair kunt worden en waarom je moet blijven investeren in jezelf:

1. Rijke mensen kopen actieve investeringen, arme mensen kopen passieve schulden

Arme mensen kopen luxe producten of geven hun geld meteen uit. Als gevolg hiervan verdwijnt het geld onmiddellijk en kan het niet groeien. Rijke mensen investeren echter hun geld. Ze investeren hun geld in de aandelenmarkt, investeren in hun kennis en persoonlijke ontwikkeling door boeken te lezen. Geld mag nooit stilstaan en niet de kans krijgen, om zich verder in waarde te ontwikkelen. Daarom is continu en gespreid investeren zo essentieel.

Het belangrijkste punt hier, is dat u het verschil tussen een asset (actieve investering) en een liability (passieve schuld) moet kennen en alleen in assets dient te investeren. Als je rijk wilt worden, is dit eigenlijk alles wat je moet weten. Dit klinkt misschien absurd eenvoudig, maar de meeste mensen hebben geen idee hoe belangrijk deze regel is.

Investeer je geld door allerlei soorten actieve investeringen aan te schaffen en geen schulden. Geen uitgaven die alleen je schuld verder verhogen en geen extra inkomsten of waarde genereren. En herinvesteer ook alle winst uit je initiële winsten. Terwijl dit herinvesteringsproces doorgaat, ben je elke dag steeds verder op weg om rijker en uiteindelijk miljonair te worden.

2. Je bent meteen arm op het moment dat je het opgeeft

In zijn boek herhaalt Kiyosaki dat je nooit mag opgeven. In feite zal het moment dat je het opgeeft, direct tot armoede gaan leiden. Door te proberen en gerust vele keren te falen, slaag je er feitelijk al in en bouw je een schat aan ervaring op.

Geef nooit op en het maakt niet uit hoe vaak je gefaald hebt. Je zult uiteindelijk altijd slagen. Houd dit in je achterhoofd, wanneer de tijden moeilijk worden. Ga door! Stop niet! Een belangrijk verschil tussen een rijk persoon en een arm persoon, is hoe deze persoon omgaat met angst en hoe hij of zij dit kan managen.

Laat faalangst je niet beletten, om geweldige resultaten en prestaties in het leven te bereiken. Door te falen en iets te bereiken, ben je al kilometers ver vooruit, op de mensen die het helemaal niet eens proberen!

3. Begin met het ontwikkelen en investeren in je eigen bedrijf

Vanaf het moment dat we geboren worden, krijgen we van allerlei mensen de instructie dat een opleiding en fulltime baan, de belangrijkste zaken zijn om te bereiken in het leven. Het is waar dat een zeer goede opleiding en zeer goede baan, kunnen leiden tot zeer goede dingen in het leven.

Maar zoals bij beleggen, waarom wil je afhankelijk zijn van slechts één bron van inkomsten en investeringen? Wat gebeurt er als je deze vaste baan verliest of de economie crasht? Je moet het risico diversifiëren en spreiden.

Velen van ons hebben geen plan B. Maar ik kan je garanderen: in je leven gaan er meerdere momenten voorkomen, wanneer je wordt blootgesteld aan zeer moeilijke omstandigheden en situaties. Wijd daarom niet alleen al je tijd en middelen, aan je fulltime baan.

Houd je baan overdag, maar begin met het kopen van echte actieve investeringen, niet de passieve schulden en verplichtingen. Of luxe goederen die je eigenlijk (nog) niet kan betalen. En investeer in jezelf, je persoonlijke ontwikkeling en denk continue na, hoe je eventueel ook je eigen bedrijf zou kunnen starten.

4. Vergroot je financiële IQ

“Er is overal goud, maar de meeste mensen zijn niet getraind om het te zien”. Daarom moet je je financiële IQ trainen en laten groeien. Voordat je jouw verdiende geld ergens in investeert, moet je eerst begrijpen hoe geld wordt gecreëerd en leren hoe het voor je kan werken als je slaapt. En begrijp dat je niet alleen voor het geld moet werken, maar ook manieren moet vinden om geld voor je te laten werken.

Volgens Kiyosaki: “Geld zou naar jou moeten luisteren en jij moet het geld beheersen. Om de meester van je geld te zijn, moet je slimmer zijn dan het geld. Dan zal geld exact doen en voor je werken, zoals jij dat wil. Het geld zal je gehoorzamen. In plaats van dat jij een slaaf van je eigen geld wordt, zul je zelf de slavendrijver van je eigen geld worden. Dat is een sleutelprincipe voor financiële intelligentie.

Er is altijd behoefte aan financiële training. Zonder financiële training gebruiken we maar al te vaak de standaardformule om door het leven te komen: hard werken, sparen, lenen en buitensporige belastingen betalen. Betaal jezelf eerst dan de overheid.

5. Kracht van keuze en de geest

Elke dag ontvangen we een verbazingwekkende 24 uur. 24 uur die we kunnen besteden zoals wij dat willen. Natuurlijk moeten de meesten van ons 8-10 uur besteden aan een fulltime baan inclusief reistijd. Maar hoe zit het met de resterende uren?

We hebben elke dag een geweldige keuze, hoe we onze tijd kunnen besteden. Zullen we elke avond na werk passief voor de tv gaan zitten? Om naar onze telefoons te staren of Netflix te kijken? Of investeren we in onszelf door te trainen, boeken te lezen, diepgaande, betekenisvolle gesprekken aan te gaan. En naar onze partner en vrienden te luisteren.

We moeten begrijpen en erkennen, dat bij elke keuze en actie die we nemen, we dichter bij onze doelen komen of verder van hen af ​​komen te staan.

Wat ik probeer te zeggen, is dat zowel je beschikbare tijd en je eigen brein, je belangrijkste troeven en instrumenten zijn. Tijd kan niet worden teruggedraaid of teruggevorderd, zodra het voorbij is. Besteed je tijd verstandig en gebruik een deel van je dag, om in jeelf te investeren. We hebben volledige controle over onze geest en de beslissingen die we zelf nemen.

Een heel belangrijk deel van het boek van Kiyosaki luidt als volgt: “Met elke dollarbiljet die in je hand komt, heb jij en alleen jij de macht om je eigen lot te bepalen. Besteed het dwaas, en je kiest er automatisch voor om arm te zijn. Besteed het aan schulden en verplichtingen, en je sluit je automatisch aan bij de middenklasse. Maar Investeer je het in je persoonlijke ontwikkeling en leer je hoe je actieve investeringen kunt verwerven, en je zult automatisch voor rijkdom kiezen. De keuze is aan jou, en alleen aan jou”.

Denk erover na en denk ook aan de lessen uit dit artikel, wanneer je naar je werk gaat. Werk slim, niet alleen hard. En vraag jezelf af volgens deze belangrijke les van het boek: “Ben ik een pijpleiding aan het bouwen, of sleep ik alleen met emmers”?

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je van mijn artikel hebt genoten. Als je het wil delen met vrienden en op sociale media, dan zou ik dat zeer waarderen! En hartelijk dank aan Robert Kiyosaki voor het schrijven van dit geweldige boek. Je kan hier een exemplaar bestellen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.