reliability, speed, personality

De 3 belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle carrière in sales

Het is inmiddels alweer bijna 15 jaar geleden, sinds ik ben begonnen met het werken in Sales. Nu ik terugkijk op de afgelopen jaren, is er erg veel gebeurd. Er waren veel mooie momenten, maar ook veel tegenvallers. De laatste tijd stel ik mijzelf daaarom steeds vaker de volgende vraag: “Wat waren de 3 belangrijkste eigenschappen, waardoor ik succesvol in ben geworden in Sales in een zeer concurrerende industrie? En wat kan ik adviseren aan jonge starters, die overwegen om een carriere in sales te beginnen”? En dat is precies wat ik voor jullie ga beantwoorden in dit artikel!

1. Betrouwbaarheid

Naar mijn mening is en blijft de allerbelangrijke karaktereigenschap je persoonlijke betrouwbaarheid. Simpel en kort samengevat: afspraken nakomen, beloftes nakomen, eerlijk en geloofwaardig zijn. En niet liegen en bedriegen.

Ik ben ervan overtuigd dat als je dit niet doet, het vroeg of laat tegen je gaat werken en slecht voor je “sales karma” is. Door je onbetrouwbaarheid zal je momentum verdwijnen en nooit meer terugkomen.

Klanten waarderen het enorm, als ze weten dat ze je kunnen vertrouwen en op je kunnen rekenen. En je jouw afspraken nakomt. En je er voor ze bent, in moeilijke tijden of als ze zelf onder druk staan.

Mijn advies aan jonge starters in een sales carrière: “Laat je niet verleiden tot niet-ethisch en grensoverschrijdend gedrag en blijf betrouwbaar”. Uiteindelijk komt al het goede van Sales, zoals succes, erkenning en geld, dan altijd vanzelf naar je toe.

Blijf betrouwbaar en blijf een eerlijke oprechte partner voor je klanten. En je zult altijd succesvol worden. Geloof me, ik weet het zeker!

2. Snelheid

Zeer dicht op betrouwbaarheid komt naar mijn mening op de tweede plaats Snelheid. En misschien moeten we snelheid in 1 zin noemen met het andere belangrijke woord Discipline. Ik zal je uitleggen waarom.

In een zeer concurrerende industrie, zoals bijvoorbeeld datacenters of telecommunicatie, is het ontzettend belangrijk dat je sneller reageert dan jouw concurrent. En de concurrentie op die manier steeds een stapje voorblijft.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het binnenkomen van een willekeurige klantaanvraag per e-mail via de website.

Ik heb ontdekt, dat als ik als allereerste supersnel reageerde, ik door de andere 2 eigenschappen in dit artikel bijna altijd de opportunity wist te closen en te winnen.

Hoe…?

Simpelweg door zeer snel te reageren en het persoonlijke gesprek (liever niet per mail) met de klant aan te gaan. Niet alleen in het eerste gesprek, maar ook in het opvolgen en zenden van de offerte. Ook hier moet je deze positieve ervaring voor de klant blijven vasthouden en herhalen.

Het draait allemaal om het subtiel overtreffen van de verwachtingen van de klant, want een ontzettend fijne ervaring kan zijn. Zeker als de klant onder druk staat om zelf snel met resultaten te komen. Om bijvoorbeeld een beslissing te kunnen maken. Of om iets aan het management te presenteren.

Door steeds net iets sneller te zijn als je concurrenten, en door subtiel de verwachtingen van de klant steeds een beetje te overtreffen, scoor je enorm veel punten. En zal de klant jou altijd herinneren, als die betrouwbare snelle partner, waarop hij kan rekenen en zo prettig zaken mee kan doen.

Een persoonlijke tip van mij aan jou: zeg bijvoorbeeld dat je de offerte morgen toestuurt, terwijl je eigenlijk zelf al weet dat je het eind van de middag kan doen. Zo kan je heel makkelijk en snel de verwachting van jouw klant overtreffen, met heel kleine simpele dingen. Maar die ontzettend worden gewaardeerd en je punten mee zal scoren!

3. Jouw eigen persoonlijkheid!

Sales personen hebben niet altijd per definitie het beste imago!

Dit komt vooral door irritante platte keuken verkopers en bankstellen verkopers, die je eerst een superhoge prijs laten zien. En dan uit het niets gaan strooien met allerlei korting. Om dan vervolgens alsnog teveel te betalen en belazerd te worden. Waardeloos.

Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. En dit is echt geen prettige ervaring. En iedereen is het zat om door platte verkopers uit het niets gebeld en te worden gestoord.

Je moet er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen, dat je zo menselijk en als je unieke eigen zelf en persoonlijkheid overkomt. Dat is namelijk het enige dat jou kan onderscheiden van de rest van de massa: jouw unieke eigen zelf en persoonlijkheid!

Er is er maar 1 en dat ben jij!

Laat je niet verleiden om teveel als een sales persoon of een closer over te komen. Wees oprecht en breng altijd tastbare relevante meerwaarde, als je contact opneemt met een klant. Dat is namelijk de enige reden, waarom iemand bereid is zijn werkzaamheden tijdelijk neer te leggen, om naar jou te luisteren.

Geef aan wat je heeft gemotiveerd om te bellen. En wat je concreet kan betekenen om een bepaald probleem op te lossen. Of om hen nog succesvoller te kunnen maken.

Ik heb in het verleden veel mensen ontmoet, die je aanmoedigen om meer bepaalde karaktereigenschappen aan te leren. En willen dat je jezelf verandert als persoon, zodat je meer in het voor hun ideale plaatje past. Dat is fout en hier moet je nooit aan meewerken! Het enige wat jou onderscheid van de rest ben jijzelf. En jouw unieke persoonlijkheid.

Leer bepaalde techische relevante kennis en nuttige soft skills aan op trainingen en cursussen, maar zorg altijd dat die complementair worden aan jouw unieke eigen persoonlijkheid. En dat ze nooit ten koste gaan van jouw unieke eigen persoonlijkheid!

Ik hoop dat je dit een nuttig artikel vond. Ik heb geprobeerd om het te beperken tot de drie belangrijkste eigenschappen. Dat was moeilijk, want drie is niet genoeg en er komt natuurlijk veel meer bij kijken.

Ben jij het eens met deze drie belangrijkste persoonlijkheidskenmerken voor een succesvolle carrière in sales? Of zou je een of meerdere van deze kenmerken willen vervangen?

Ik wil graag van je horen. Bedankt voor het lezen en deel het artikel met vrienden of collega’s op social media.

Dit is een fragment uit het boek “Het corporate sales winners handboek” door Gerrit Jan de Vries. Bekijk het ebook en de paperback versie op Amazon , Bol.com en Google Play Books .

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.